İş Dünyasından TL İle Ticaret Analizi

İş dünyası,Türk Lirası ile ihracatın artmasını ülke ekonomisi açısından olumlu bir gelişme olduğunu belirttiler. Gelişmeleri yakından izleyen iş dünyası, ülke ekonomisinin kalkınması noktasında 'istikrar'dan yana olduklarını ifade ettiler.

Türk Lirası (TL) ile ihracat Ocak-Mayıs 2017 döneminde geçen yılın ilk 5 ayına göre yüzde 113 arttı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı sonrasında 'dört nala' koşmaya başlayan ihracatta TL kullanımı, ocak itibarıyla geçen yılın aynı aylarına göre 5 ayın hepsinde de iki katın üzerinde yükseldi. TL'nin toplam dış ticaret içerisindeki payı, ilk 5 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,04'ten yüzde 8,46'ya çıktı. Türk Lirası (TL) ile ihracat, bu yılın ilk 5 ayında 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 113 artarak 2 milyar 875 milyon dolardan 6 milyar 136 milyon dolara yükseldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl yaptığı TL'ye destek çağrısı, ihracatta TL kullanımının artmasını sağladı. Adeta 'dört nala' giden ihracatta TL kullanımı, ocak ayından itibaren bütün aylarda geçen yılın aynı dönemlerine göre iki katın üzerinde arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, bu yılın ilk 5 ayında gerçekleştirilen ihracat 64,3 milyar dolar, ithalat da 89,1 milyar dolar oldu. TL kullanımı, geçen yılın aynı dönemine göre ihracatta yüzde 113,41 artışla 2 milyar 875 milyon 4 bin dolardan 6 milyar 135 milyon 520 bin dolara yükseldi. Geçen yılın ocak-mayıs döneminde yüzde 4,9 olan toplam ihracat içinde TL'nin payı, 2017'nin aynı döneminde yüzde 9,54'e ulaştı. İthalatta TL kullanımı ise bu yılın ilk 5 ayında 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 24,31 artarak 5 milyar 516 milyon 594 bin dolardan 6 milyar 857 milyon 832 bin dolara çıktı. Geçen yılın ilk 5 ayında toplam 80,2 milyar dolarlık ithalatın yüzde 6,88'ine denk gelen 5,5 milyar dolarlık bölümü TL ile gerçekleştirilirken, 2017'nin aynı döneminde yüzde 7,69'una karşılık gelen 6,85 milyar dolarlık ithalat TL ile yapıldı. Söz konusu dönemde toplam dış ticaret içerisinde TL'nin payı yüzde 6,04'ten yüzde 8,46'ya yükseldi.İşdünyası temsilcileri Türk Lirası'nın uluslararası ticarette hacminin artması ile kurlarda yaşanan dalgalanmalara karşı risklerin azaltacağı vurgusu yaparken, buna paralel olarak Türk lirası ile ihracat gerçekleştiren firmaların kendilerini döviz riskinden koruyabileceğinin de altı çizildi. TL ile ihracat verilerine yönelik görüşlerini ifade eden işadamları, 'olumlu görüş' politikası izliyor. Görüşler, Önümüzdeki yıllarda orta gelir tuzağının da aşılmış olacağını vurgulayan işadamları, 'ülkemizin yıldızı parlayacaktır' ifadesinde birleşti. İş dünyası, TL ile ihracatın artışını değerlendirdi.
İşte görüşler...

Ali İhsan Yeşilova – Yeşilova Holding
'Dünyadaki tüm hammaddeler dolar üzerinden karşılanıyor. '
Bizim gündemimizde euro bölgesine yakınlığımızdan dolayı hem euro hem de dolar var. Şu anda Türk sanayicisi en büyük sıkıntıyı döviz kurlarındaki değişkenlikten yaşıyor.
Bu çok ciddi bir problem. Maalesef bir türlü istikrara kavuşmuyor. Dünyadaki tüm hammaddeler dolar üzerinden karşılanıyor. Sanayinin ana girdisi olan hammaddeleri dolarla ithal ediyoruz. Nereden alırsanız alın hammadde piyasası dolar üzerinden işlem görüyor. Son dönemde dolar – euro paritesi farkı sanayicileri çok ciddi etkiliyor. Euro ve dolar ciddi anlamda yükselişe geçti ve bu durum sanayiciler açısından maliyetler arasında ciddi farklılıklar oluşturuyor. Döviz riskinden kurtulmak ve daha risksiz hale gelmek için TL ile ihracat yapalım konusunda çalışmalar var. Bu önemli bir başlık ancak sadece belirli pazarlarda mümkün hale gelebiliyor. Maalesef birçok pazarda bunu uygulamak mümkün değil. Bize yakın ülkelerde uygulanabilir ancak uzak pazarlar için zor bir uygulama. Ekonominin kalkınması için kalıcı paranın yatırıma dönüşmesi lazım. Ülkeye destek sağlayan ve uzun sürede ülkemizde kalacağına inandığımız para ve yatırımları getirmemiz lazım.


Bülent Parlamış - Parlamış Şirketler Grubu
'Güvenin bir göstergesidir'
Paramızın convertible olması elbette bize gurur verir. Ancak, Avrupa Birliği euro ile convertible olmayı hali hazırda başaramamışken bunun TL açısından çok kolay olmayacağını düşünüyorum. Herşeye rağmen bunun konuşulması bile ülke olarak kendimize güvenin bir göstergesidir. Bu açıdan çok önemsiyorum. Ancak Rusya, İran ve Çin gibi ülkelere önemli ihracatlar gerçekleştiriyoruz. Bu vesile ile Şanghay İşbirliği Örgütü'ne üye olmamız ve ortak bir para birimi ile bu convertible yolunda ilerlemenin daha sağlıklı olacağını düşünüyorum. Aksi halde tüm ülkeler kendi para biriminin convertible olması için çaba sarfeder. Buda hiç bir ülke için faydalı olmaz. Çözüm olarak Şangay Beşlisi'ne katılıp o örgüt içerisinde ortak para birimi ile bu yolda başarı sağlayabiliriz.


Hasan Moral – Moral Tekstil
'Kalıcı yatırımlara dönüşmesi gerekli'
Türk Lirası ile ihracatın artması ülke ekonomisi açısından olumlu bir gelişme. Türk Lirası'nın uluslararası ticarette hacminin artması dolayısıyla itibarının artması kurlarda yaşanan dalgalanmalara karşı risklerimizi azaltacaktır. Buna paralel olarak Türk Lirası ile ihracat gerçekleştiren firmalarımız kendilerini döviz riskinden koruyabilmektedir. Öte yandan özellikle ihracatımızın büyük bir çoğunluğunun malesef ithalata dayalı olduğunu düşünürsek, Türk Lirası ile ihracatın sadece belirli pazarlar ile sınırlı kalacağının ve özellikle farklı para cinsinden hammadde girdisine sahip ihracatçı firmalarımız açısından riskler taşıdığını da belirtmemiz gerekli. Bu nedenle ben ilerleyen dönemde Türk Lirası ile ihracattaki artışın sınırlı kalacağını düşünmekteyim. Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomiler için yabancı para girişi çok önemli. Yabancı para girişinin artması ülkeye olan güvenin de bir göstergesi ve sanayici olarak bizler açısından da teşvik edici bir unsur. Ancak ekonomiye giren yabancı paranın kısa vadeli değil, direkt reel ekonomiye katkı sağlayacak kalıcı yatırımlara dönüşmesi gerekli.

Selim Yedikardeş – SYK Tekstil
'Sanayiciye TRT payı kalktı'
Temmuz ayında ihracat artışı bilhassa tekstil sektöründe yoğunlaşmaya başladı. Otomotiv sektöründe 2018 'lere sipariş alınabiliyor. Türkiye'nin önünde başka sarmanlar var. Dolaylı vergiler hala üzerimizde ağırlık kazanıyor. Geçtiğimiz günlerde temmuz ayı itibariyle sanayicinin önünden TRT yüzde 2 payı kaldırıldı. Değişikliklerle bazı şeyler düzene sokulmaya başlanıyor, bunları duymak sevindirici açıkçası. Fakat bizim en önemli önümüzdeki kıskaç piyasalarda güven unsuru denilen siyasete dayalı moral ve motivasyona ihtiyacımız var. Bana göre, firmaların alışverişlerinde banka havaleliği Avrupa'daki gibi sigorta sistemi getirilmesi lazım. Çünkü herkes sattığından daha fazla tahsis edebilme becerisini ortaya koymaya çalışıyor. Finansman döngü sarmalı denilen bir yere takılıyor. Herkes satmaktan değil, tahsis etmekten dolayı daha büyük sıkıntılar yaşayabiliyor.

Murat Zaim – Akbaş Holding
'TL, dünya'da tanınan bir para.'
Önceki yıllarda ihracatımızın yüzde 1'inden de azını TL ile yaparken, 2015 yılında ihracatımızın yüzde 4,2 si TL ile gerçekleştirildi. Diğer taraftan 2015 yılında toplam ihracatımızın yüzde 47,2'si dolar, yüzde 44,6'sı avro, yüzde 4,2 si TL, yüzde 3,4'si sterlin ile gerçekleştirildi.
Dış ticaretimizde TL'nin kullanımını daha üst seviyelere çıkarmak öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Ekonomi Bakanımız yabancı muhataplarıyla görüşmelerinde her mecrada bu konuyu dile getiriyor.
Ülkemiz için kritik öneme sahip bazı ülkelerde TCMB'nin de desteği ile ihracatta TL kullanımının artması amaçlanmalıdır. TL, dünya'da tanınan bir para. TL ile ihracatın zaman içerisinde daha da artacağını düşünüyorum. Yabancı paranın sermaye ve yatırıma dönüşmesi önemli. Bu mümkün olduğu zamanlarda da Türkiye ekonomisi daha gelişmiş bir hale gelecektir.
Yabancıların yatırım yapabilmesi için, Türkiye'nin cazip koşullarını bildirmesi ve yatırıma teşvik etmesi gerekiyor.

Ramazan Kaya – Akademika Ambalaj
'Dövize olan ihtiyacımızı azaltmış olacağız'
Geçen yılın Ocak-Mayıs döneminde gerçekleştirilen ihracatta TL'nin payı yüzde 4,9 iken , bu yıl aynı dönemde TL'nin ihracatta ki payı yüzde 9,54 'e ulaşmıştır. Aslında aynı dönemde ithalattada TL sının payı yüzde 6,9 dan yüzde 7,7 çıkmıştır. Toplam dış ticaretimiz içinde TL sının payı yüzde 5,9 dan yüzde 8,5 e ulaşmıştır. Cumhurbaşkanımızın çağrısı ile başlayan bu süreçte, demek ki konunun üzerine gittiğimizde başarılı olabiliyormuşuz. TL sının toplam dış ticaret teki payını daha da yükseltebilir isek, döviz olan ihtiyacımızı o nispette azaltmış olacağız. Bizlerin bu konuya gereken önemi bundan sonrada vermemiz gerekmektedir. İhracat artışımızda, otomotiv endüstrisi yüzde 22,4 ile ihracatın lideri durumundadır. Hazır giyimde ise yüzde 5,8'lik bir kayıp vardır. Ülke ekonomisinde gereken hamleyi yapabilmemiz için, mutlaka yabancı sermayeyi ülkemize çekmemiz lazımdır. Bunun içinde ekstra çaba göstermemiz gerekmektedir. Zamanında Ford firmasına ücretsiz arazi tahsis eden liderlerimiz vatan haini ilan edilirken, günümüzde aynı firma Türkiye'nin ihracat şampiyonu olmuştur. Artık bu konuda rakiplerimizde artmıştır. Özellikle çevremizde Rusya , Romanya ve İran yabancı sermayenin ülkelerine çekilmesi konusunda bizlere rakip olmuşlardır.
Hükümetimizin de bu konuda yabancı sermaye yi ülkemize çekmek için özel bir çaba göstermesi gerekmektedir. Tabii olarak yabancı sermayenin ülkemizi tercih edebilmesi için bölgemizde huzur ve sükûnetin sağlanması ve istikrara kavuşması gerekmektedir. Bunlar olduğu takdirde önümüzdeki yıllarda orta gelir tuzağı da aşılmış olacaktır. Ve ülkemizin yıldızı parlayacaktır.

Burhan Sayılgan - Şener Helva
'Proje destekleriyle üretici sıkıntı çekmiyor'
TL ile ihracat artışından memnunuz. İstikrarı korumak, üreticinin haklarını korumakla mümkün olabiliyor.
Devletin vermiş olduğu proje destekleri ile mümkün olabilir.
Şu anda proje destekleriyle üretici sıkıntı çekmiyor.

İsmail Çolak – Fatihim Tekstil
'TL'nin değer kaybının iyi olmadığını söyleyebilirim'
TL ile ihracatı destekliyoruz. TürkLirası'nın dolar yada euro biriminden bir eksiği yok. Türkiye büyüme rakamlarının iyi olduğunu ve daha da katlanarak iyiye gideceğini düşünüyorum. Türkiye'nin önü açık. Doların karşısında Türk Lirası'nın değeri düştü. Türk Lirası'nın değer kaybının iyi olmadığını söyleyebilirim. Yabancı firmaların Türkiye'de değerli olmasını sağlıyor. Türkiye'ye yabancı firmaların yatırım yapması üzücü olduğunu düşünüyorum. Doların yükselmesi yabancı firmaların gelmesini cezbediyor. 



Etiket Bulutu:
türk lirası, türk lirası ile ticaret, dolar, döviz, yatırım, destek, teşvik,